Международният сухопътен транспорт отчита големи загуби през тази година, които достигнаха в реални размери до 679 млрд. долара при първоначално прогнозирани 643 млрд. долара. Това е с близо 6% повече от прогнозираното.

Поради опасността от множество фалити, компаниите за сухопътен транспорт по цял свят подновиха призивите си към правителствата за по-серизони спасителни мерки. Международният съюз за автомобилен транспорт (IRU), в който членуват 3.5 млн. компании по цял свят, напомнят на правителствата, че сухопътният товарен превоз е основна част във веригите на доставки и той осигурява както стоки от първа необходимост, така и е основен мотор за работата на икономиките.

Почти целият бранш е изграден от малки и средни компании, изправени пред фалит и това ще повлече както криза в транспорта, така и много безработни на пазара на труда.

Изследванията показват, че в Европа положението е едно от най-лошите, като се очаква консолидираната загуба на фирмите в европа, които се занимават с международен сухопътен транспорт, да достигне 125 млрд. през тази година.

Според IRU, повечето държави все още не са приложили целенасочени мерки, които да подкрепят в достатъчна степен търговския сухопътен транспорт. Някои правителствени спасителни пакети са насочени към улесняване на заеми, изплащане на заеми и подпомагане на работниците. Малко са операторите на автомобилни сухопътни превози, които се възползват от тези мерки и са необходими спешни действия за намаляване на данъците и таксите, както и парични субсидии и осигурителна гъвкавост.

Държавните парични субсидии са отишли ​​за големите национални компании във въздушния или железопътния транспорт, вместо да се насочват към милионите по-малки сухопътни превозвачи, които заедно преместват повече стоки и пътници, се казва в изследването на IRU.

Дайрект Спед Сървиз - Ние намираме камиони.