Забраните за шофиране в провинция Тирол водят до значително затрудняване на трансалпийския трафик

Това се казва в писмо на организацията на европейските спедитори CLECAT и Европейския съвет на товародателите – ESC до Европейската комисия.

Те смятат, че строгите забрани за движение на камиони с по-нисък клас от Euro VI през определени периоди на денонощието, а също и забраните за движение през уикенда и в определени календарни дни, водят до нежелани задръствания, допълнителна тежест и разходи за индустрията, а също и до по-високи нива на вредните емисии.

„Признаваме, че чрез въвеждането на различни забрани за движение на тежкотоварни автомобили тиролското правителство се стреми да реши проблемите с качеството на въздуха в региона. В резултат на тези мерки, задръстванията през деня са се увеличили, което води до повече вредни емисии,“ се казва в писмото.

Капацитетът на алтернативните решения е ограничен. Ро-ла услугите, предлагани от австрийските железници, са с ограничен капацитет, а освен това не са много ефективни, защото са за разстояние по-малко от 100 км и не могат да се считат за комбиниран транспорт. Затова от CLECAT и ESC настояват да не се създават спънки пред автомобилния товарен транспорт в този регион.

В писмото се изтъква, че доста се бави изграждането на базовия тунел Бренер, който ще осигури допълнителен капацитет и ще направи жп товарния транспорт по-конкурентен.

От името на европейските спедитори и товародатели, двете организации настояват Европейската комисия да намери пропорционално решение за справяне с настоящата ситуация с трансалпийския транзит, така че да се осигурят здрави и устойчиви вериги на доставки и да се предотвратят отрицателните икономически последици за европейския бизнес и гражданите.

Източник: logistika.bg