От началото на COVID кризата, в различните сектори на транспорта се отчетоха различни тенденции. Въздушният и морският транспорт бяха изправени пред много проблеми и загуби по-скоро от нарушаване на веригата от доставки, отколкото от липсата на товари.  Същото се случи и в сухопътния транспорт. При него общата гледна точка е, че е по подразбиране и работата му не е нарушена, поради това за превозвачите на товари през целия период нямаше абсолютно никаква подкрепа.

Големи спасителни пакети бяха насочени към въздушен, морски и жп транспорт, които никога не са били гръбнакът на икономиката ни, а множеството малки фирми и превозвачи, които реално изнасят основната част във веригите на доставки, които едновременно с кризата ги удари и т.нар. „Пакет мобилност“, буквално се оставят да стигнат до фалит. Множество малки и средни превозвачи не издържаха и това не е тенденция само в България.

От международната общност и организацията “IRU” която обединява и отчита дейността на сухопътните доставки, отчитат че загубите за миналата година на фирмите в сухопътния транспорт ще надхвърли 600 млрд. долара. Това създава усещане за несправедливост, когато благодарение на тези превозвачи и малки компании имахме възможност като потребители да не усетим недостиг на основни храни и суровини. Да, някои ще кажат, че те все пак имат някаква работа за сметка на други, но и разходите не намаляха за тях – напротив, увеличиха се, а адекватни приходи и най-вече адекватна помощ липсват. Това накара много превозвачи да прекратят дейност на фона на това, че от години професията е все по-неатрактивна и намаляват кадрите в нея. Големите печеливши във веригата на доставки се оказаха куриерските компании и тези които се занимават със складови услуги и фулфилмънт.

Как се отразява кризата, предизвикана от COVID-19?

На първо място спедиторите на въздушен и морски транспорт определено усетиха по-силно кризата, защото това не беше локален, а глобален проблем и веригите на доставки се нарушиха навсякъде. При спедицията на сухопътни товари веригите на доставки бяха също силно нарушени, но все пак шансове за гъвкавост имаше повече. Спедицията на сухопътни товарни превози по-скоро е зависима от големия брой отпадащи малки и средни превозвачи от пазара и все по-трудното реализиране на товарите, които чакат да бъдат спедирани. Това повлиява най-вече в сроковете, но и цените започнаха да се повишават, без тенденция за задържане или намаляване. Прогнозите са, че ще растът заради съвкупността от много негативни фактори в Европа – коронакризата, пакет мобилност, постоянното и трайно повишаване цените на горивата, намаляването на желаещите да практикуват професията „шофьор на камион“.

Ако говорим за сектор сухопътен транспорт, тук е редно да отбележим, че глобално кризата се отрази много негативно върху продажбата на нови камиони. Локално – у нас разбира се също има спад, но в това отношение се оказахме най-добре в Европа. Очевидно българските транспортни компании намериха гъвкави решения не само да задържат нивата си на обеми, но дори да намерят нови такива и да осигурят още по-голям материален и оперативен ресурс за тях, купувайки нови камиони и ремаркета. Като процентен спад спрямо предходната година сме с най-нисък такъв сред страните в ЕС. Друг е въпросът, че сме малка страна с малко потребление и не сме много голям фактор като цяло, така че производителите определено са усетили негативно 2020-та година.

Как спедицията помага за преодоляването на негативните въздействия?

Спедицията винаги е помагала, независимо дали има кризи или не. Тя не е услуга за всеки, не защото не всеки може да си я позволи, а защото тя работи за определен тип бизнеси. Обикновено това е малкият и среден бизнес, на който му трябва изнесен, независим партньор по транспортните въпроси, който да търси и според ситуацията гъвкаво да предлага по-изгодни и правилни за конкретния товар канали за превоз. Подготовката на документите, поддържането на контакт с всички доставчици по веригата на доставки и постоянното авизо на товарите е нещо, заради което от страна на клиента спедитора е много необходим. От страна на превозвача, това е не по-малко удобен вариант. Както се спестява цялата комуникация с клиента и намирането му, така и спедитора винаги може да даде няколко товара на превозвача и да договори оптимален транспорт, за разлика от всеки отделен клиент. Спедиторът е натоварен с много действия, изискващи удовлетворяване и на двете страни, с което и голяма част от риска остава у него.

Поглед в бъдещето: Как COVID-19 ще промени спедиторските и транспортните дейности?

Настоящата ситуация е само искрата да се ускорят процесите на промяна, както в глобален мащаб за много сектори, така и конкретно за транспортния и спедиторския бранш. Истината е, че промените бяха започнали и преди COVID-19, но като всяко нещо което се случва плавно и по желание – ставаше бавно.

Очаква се по-бързо навлизане на зелените технологии в транспорта и стопиране на маргиналните проекти, които имаха за цел да „избутат“ прехода между старото и новото. Като например стопирането на плановете на VW да строят завод, който да произвежда дизеловите модели на марката, докато настоящите развиват електрическите модели. Сега просто бързо смениха стратегията към ускоряване на програмата си за разработка и производство на електрически модели. И не говорим само за коли. Докато се чудехме какво става през 2020 г., излязоха на пазара товарни автомобили от ново поколение със 100% зелена енергия и то от няколко марки, има вече и съвсем реални сделки с превозвачи в Европа, които закупиха десетки от изцяло електрическите камиони и ги използват в ежедневната си работа. Тръгнаха и първите напълно автономни камиони без шофьори и бяха внедрени при безопасни условия в реални дейности в складови и логистични пространства с големи мащаби.

Самата спедиция пък става все по-добра с новите софтуерни решения и интелигентни системи, които могат да предвидят и оптимизират всеки един процес. Изобщо, ако мога да обобщя, докато едни гледат на настоящата ситуация като криза, други виждат в нея възможност. Жалко е само, че за разлика от предходната икономическата криза, тази е свързана със загубите на много животи и още повече влошено здраве и качество на живот на много хора. Пожелавам много бързо да излезем от здравната криза! Икономическата ще бъде преодоляна, както всяка друга!

Автор: Драгомир Колев за сп. Бизнес клуб