Международен транспорт на палета

 

Какво е полезно да знаем при международния транспорт на палета?

Палетизираните товари са един от най-сигурните начини стоката да пристигне невредима до крайния получател. Разбира се трябва да бъдат спазени и някои основни правила на комплектоване, особено когато правите международен транспорт на палета.

На първо място е важно да се уверите, че стоката върху палето не надстърча от неговите габарити. Затова най-добре изберете подходяща основа на палето, спрямо обема на стоката (вижте "видове палети" в секция "полезно"). Особено когато правите международен групажен транспорт, стоката ви пътува с много и най-различни други палета и пратки и при подреждането и в транспортната кола, ако надстърча от основите на палето, тя може да бъде увредена от друг палет или пратка, които стоят до него.

Също така съобразете височината на палето с максимално допустимата височина на камиона, който ще използвате (вижте "видове камиони" в секция "полезно"). Височината съобразете и с цел избягване на преобръщане на палетизираната стока. Ако стоката ви е тежка, по-добре я разпределете върху две палета, за да я предпазите от увреждания.

Имайте предвид, че по време на път има както вибрации, така и неочаквани, но обичайни ситуации на пътя като рязко спиране на превозното средство или неравности на пътя. Затова е задължително палето да бъде добре стречовано и укрепено. Ако стречът добре обхваща основата на палето и стоката с достатъчен брой намотки, ще избегнете множество неприятни ситуации, които често се случват в международния транспорт на палета, поради подценяване на риска от изпращача.

Добрата опаковка също така може да покаже в последствие ако е имало злоумишлени действия над вашата стока поради една или друга причина, защото по опаковките ясно личи дали те са били протрити от обичайни вибрации при транспорт или са били умишлено срязани.

При международния транспорт на палета, особено когато се използва групажен транспорт, имайте предвид, че палето ви може да бъде претоварено до няколко пъти на различни транспортни коли. Така спедиторите постигат гъвкавост и разумна цена, но това винаги крие риск от увреждане при товаро-разтоварни дейности и складиране. Затова се уверете, че палето и стоката ви са здраво укрепени и опаковани.

Ще ви изпратим
оферта
за международен
сухопътен транспорт

Ще ви изпратим
оферта
за международен
сухопътен транспорт