Повече от една четвърт от камионите, които напускат Великобритания в посока ЕС, са празни, като причината е Брекзит.

Данните от Road Haulage Association (RHA) показват, че 26% от камионите, напускащи Великобритания за ЕС, са празни, като общият износ на товари е намалял с 47% миналия месец в сравнение със същия период на миналата година.

Говорител на пристанището в Портсмут е казал пред Loadstar, че обработените празни контейнери за ЕС, представляват по-голям дял от дейността му след Брекзит.

Според RHA, нарастването на празните камиони е свързано с Брекзит, въпреки че има положителни признаци за тяхното намаляване.

Между третата и седмата седмица тази година броят на камионите, които се движат празни към ЕС, е спаднал от 37% на 26%. Очаква се положението да се подобри, но прогнозите за април остават несигурни, при очакваните големи промени по режима на вноса в Обединеното кралство.

Ситуацията с износа от Великобритания остава тревожна. Според данни на германската федерална служба за статистика, търсенето на стоки от Обединеното кралство е спаднало с близо 57%, а Италия е регистрирала 70,3% спад на вноса от острова през януари, в сравнение със същия месец на миналата година.

Източник: logistika.bg