Според анализаторите от Transport Intelligence and Upply цените на автомобилните товарни превози в Европа ще се повишат през 2021 г. Увеличенията ще се дължат на икономическия растеж, нарастващите цени на горивата и недостига на водачи.

Според анализаторите от Transport Intelligence and Upply цените на автомобилните товарни превози в Европа ще се повишат през 2021 г. Увеличенията ще се дължат на икономическия растеж, нарастващите цени на горивата и недостига на водачи. В свое изследване за развитието на автомобилните товари, анализаторите от TI и Upply прогнозират, че средната цена в Европа може да бъде между 1087 евро и дори 1155 евро до края на 2021 г. Това би означавало увеличение на годишна база съответно от 2,5% и 9%. Цените на километър могат да варират от 1,6 евро до 1,7 евро. Индексът на цените използван в доклада, се изчислява въз основа на приблизително 250 милиона цени в Европа. Прогнозата на TI и Upply е добър знак за европейските превозвачи след трудната 2020 г., в която средната цена на автомобилните товарни превози спадна.

През 2020 г. средната ставка в Европа достигна 1060 евро, което е годишен спад от 1,6%. Средната ставка за миналата година беше 1,55 евро на км. Анализаторите от TI и Upply посочват, че за първи път в четиригодишната история на изследването за промяната на цените, проведено от двете компании, годишните ставки са били по-ниски от тези от предходната година. През 2019 г. увеличението е било 1,5%, а предходната дори 4,4%.
Намаляването на средните цени през 2020 г. се дължи главно на по-ниското търсене. Това е причинено от икономическото забавяне, свързано с пандемията от COVID-19, наложените ограничения в различни страни и по-ниското потребление, особено през пролетта. Последните оценки на TI показват спад в стойността на международния пазар на автомобилни товарни превози до 7,9% на годишна база.

Един от факторите, които се очаква да повишат нивата през тази година, е ваксината срещу COVID-19. Преди всичко тя дава надежда за възстановяване на други сектори от икономиката, особено магазините за търговия на дребно и ресторантьорството. А повишената икономическа активност винаги е в полза на сектора на автомобилните товарни превози. Възстановяващата се икономика трябва да доведе до натиск върху нивата на тарифите.

По отношение на Брекзит се очаква по-малък обем на превозваните стоки между ЕС и Обединеното кралство поради граничния контрол и административните проблеми. Тези допълнителни проблеми обаче трябва да доведат до по-високи ставки по този маршрут. Заслужава да се отбележи, че поради напрежението преди Брекзит през ноември и декември 2020 г., цените на маршрутите до Великобритания са били по-високи (на годишна база). Това е в противовес на тенденцията по други европейски маршрути, където тенденцията е била към намаляване през 2020 г.

Друг фактор, който ще окаже натиск върху цените, е проблемът с недостига на водачи в Европа. През 2020 г. този проблем е бил временно забравен, тъй като по-ниското търсене на транспорт довежда до по-слабо търсене на шофьори. Ако обаче се разчита на икономически скок и повече активност от транспортния сектор тази година, проблемът с недостига на водачи може да бъде двойно по-остър. Това ще окаже натиск както върху заплатите, така и следователно върху товарните ставки.
Докладът на TI и Upply повдига въпроса и за цените на горивата, които в последно време са на много ниски нива. В резултат анализаторите очакват тяхното покачване през 2021 г. Вече се наблюдава възходяща тенденция в цените на петрола. От началото на годината до 4 февруари цената на барел петрол се е повишила с над 16%. Ако тази тенденция продължи, тя естествено ще доведе до по-високи транспортни цени.

Трябва също да имаме предвид, че Пакет Мобилност скоро ще влезе в напълно ефективна употрвба. Тъй като той ще удари главно нискотарифни превозвачи от Централна и Източна Европа, това вероятно ще доведе до по-високи цени по европейските маршрути, смятат анализаторите.

Източник: logistika.bg