Автономен камион на марката MAN се тества с цел автоматизиране на товарните операции на терминалите в Германия.

При международните сухопътни транспорти може би сме още много далече от пускането на автономни камиони по пътищата. Тази крачка ни се струва все още твърде голяма, за да е осъществима в международния транспорт в близките години, дори десетилетия.

Но като всяко ново нещо, то си има своите малки стъпки, докато се развие и установи трайно в живота ни и промени навиците ни.

Тази малка стъпка правят от Проиводителя на камионите с марка "MAN" (MAN, Deutsche Bahn), Университетът за приложни науки "Fresenius" и производителят на автономни превозни средства "Götting KG". Проектът се казва "ANITA" или на български „Автономни иновации в терминалните операции“. Той започна на 1 юли 2020 г., като целта му е да създаде напълно автоматизиран камион за гъвкава обработка на контейнерите на терминала. Автономният камион се тества на терминала "DUSS" в Улм Дорнщат по време на логистичните операции, извършвани на него. Операторите на крановете трябва да се справят с контейнерите и предизвикателството, така че камионът да има възможност да се тества в реални условия.

Като начало на мястото ще бъде създадена специализирана цифрова инфраструктура с всички необходими интерфейси, а "Götting KG" има за задача да разработи алгоритми за локализиране и откриване на препятствия за превозното средство, което би позволило на камиона да се движи независимо в депото за контейнери и на терминала. По време на тестовете е предвидено винаги да има оператор на борда на камиона, в случай на необходима намеса.

С цел да осигури комуникация между камиона и терминала или контейнерния склад, поведението на хората и машините първо ще бъде анализирано, а след това трансформирано в цифрови процеси. Това пък е работата на Университета за приложни науки в този проект.

Голямото предизвикателство в този проект е не само да се проучи поведението на системата, но и да бъде преведена в цифрова концепция, с която машините да работят, заяви Кристиян Т. Хаас, който е директор на Института за изследвания на сложни системи в университета.

Дайрект Спед Сървиз - Ние намираме камиони.