Швейцария първа в Европа ще се сдобие с 50 броя тежкотоварни камиона на водород.

Hyundai Motor Company е изпратила за Швейцария първите 10 бройки от модела Hyundai XCIENT Fuel Cell - първият в света серийно произвеждан тежкотоварен камион на горивни клетки. Компанията планира да достави общо 50 броя от модела XCIENT в Швейцария още през тази година, като предаването им на клиентите им превозвачи ще стане през месец септември.

Hyundai планира да пусне в употреба общо 1600 камиона с горивни клетки XCIENT до 2025 г. Това е част от ангажимента на компанията за опазване на околната среда и намаляване на въглеродните емисии чрез решения с нулев отпечатък.

„XCIENT Fuel Cell е реалност, а не просто бъдещ проект на чертожната дъска. Пускайки това революционно превозно средство на пътя, Hyundai бележи знаменателен момент в историята на автомобилите за работа и на развитието на водородните системи“, заяви Чюл Ли, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на отдел за автомобили за работа в Hyundai Motor.

„Изграждането на цялостна водородна екосистема, при която критичните нужди от транспорт се посрещат от превозни средства като XCIENT Fuel Cell, ще доведе до промяна на парадигмата и премахване на автомобилните емисии от уравнението за околната среда.“

XCIENT се захранва от система горивни клетки на водород с мощност 190 кВт с двоен пакет горивни клетки, всеки с мощност по 95 кВт. Седем големи водородни резервоара осигуряват общ капацитет за съхранение от около 32,09 кг водород. Пробегът с едно зареждане на XCIENT Fuel Cell е около 400 км. Камионът е разработен с оптимален баланс между специфичните изисквания на потенциалните клиенти с автопаркове и инфраструктурата за зареждане в Швейцария. Времето за зареждане с гориво за всеки камион отнема приблизително между 8 и 20 минути.

Технологията с горивни клетки е особено подходяща за доставки и логистични операции поради сериозния пробег и кратките времена за зареждане. Системата с двоен пакет горивни клетки осигурява достатъчно енергия за движение на тежкотоварните камиони нагоре и надолу по регионален планински маршрут.

Hyundai Motor разработва влекач за операции на дълги разстояния, способен да измине 1000 километра с едно зареждане. Той ще бъде оборудван с подобрена система от горивни клетки с висока издръжливост и мощност, и ще бъде насочен към глобални пазари, включително Северна Америка и Европа.

Дайрект Спед Сървиз - Ние намираме камиони.