Volvo Group и Daimler Truck AG планират серийно производство на камиони, които са захранвани от горивни клетки и ще послужат за извънгабаритни и тежки превози на дълги разстояния.

Производството е планирано да започне след 2025 година, а Rolls Royce ще бъде един от първите клиенти.

За тази цел Daimler Truck AG създава нова компания - Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG, която по-късно ще се преобразува в съвместно предприятие с Volvo Group. Новата компания ще произвежда превозни средства на горивни клетки за транспорт на дълги разстояния.

„Горивната клетка е важно въглеродно неутрално решение при камионите за тежкотоварен транспорт на дълги разстояния. Ние и бъдещият ни партньор в съвместното предприятие - Volvo Group, сме убедени в това”- казва Мартин Даум, председател на Управителния съвет на Daimler Truck AG и член на Управителния съвет на Daimler AG. - „Решени сме да поемем съвместно разработването и серийното производство на горивни клетки и сега с големи стъпки вървим към подготовката на планираното съвместно предприятие.“

През последните две десетилетия Daimler натрупа значителен опит в разработката на горивни клетки в своята база в Наберн, Германия (понастоящем седалище на Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH), и в други развойни и производствени съоръжения в Германия и Канада.

Планираното сътрудничество между Daimler Truck AG и британската технологична група Rolls-Royce plc в областта на стационарните системи за горивни клетки пък дава специфични възможности за пазарна реализация на технологията с горивни клетки.

Отделът Power Systems на Rolls-Royce планира да използва системите за горивни клетки от планираното съвместно предприятие между Daimler Truck AG и Volvo Group за аварийните генератори на MTU и за продукти и решения, която компанията разработва и продава на центрове за съхранение на данни. До края на годината предстои да бъде подготвено и подписано цялостното споразумение за сътрудничество.

Дайрект Спед Сървиз – Ние намираме камиони.